Greenbank Student Village

Client University of Liverpool

Architects Sheppard Robson

Contract Value  £90M

Services Geotechnical & Environmental, Site investigation, Civil & Structural Engineering, Building Surveying and Structural Surveys

Sutcliffe was part of the team delivering the £90 million redevelopment of Greenbank Student Accommodation Campus for the University of Liverpool. The University was seeking to fully redevelop and expand its residential accommodation to create a sustainable student village including commercial, catering and sports facilities. The development involved demolishing the existing buildings (except those Listed) to create new build accommodation through to refurbishment of the existing Listed buildings.

This project is significant as one option for the RCP includes a hybrid timber/concrete frame. We designed and detailed Greenbank in Revit/ All Plan utilising our BIM protocol for issuing relevant information.

The project combined a structural concrete frame with bespoke glulam timber engineered beams.

Extensive surveys were carried out in the pre-construction phase in order to minimise risks, particularly in the ground as we understood there were the presence of tunnels, including intrusive site investigation, drainage surveys, soakaway testing, structural surveys and building surveys.

Efficient structural & civil engineering solutions were developed in close conjunction with the contractor’s preferred build methodology. This comprised designing reinforced concrete frames, piled foundations, pad foundations, contiguous piled retaining walls and reinforced concrete retaining walls and timber framed structures.

Cost savings & value engineering:

  • Optimising storey heights, including the basement height, to reduce excavation volumes and reduce overall building heights
  • Working closely with the contractor to minimise temporary works costs by upgrading the permanent works designs e.g. designing the single storey roof deck for scaffold loads to avoid back propping underneath
  • Designing a sustainable drainage solution utilising an existing pond as rainwater attenuation, and utilising natural infiltration where possible