Whitebeck Court, Manchester

Client Council/Northwards Housing

Contractor Wates

Architects West and Machell

Contract Value £12.5M

Contract Type Single Stage D&B

Services Civil & Structural Engineering and Geotechnical & Environmental Site Investigation

The Whitebeck Court Scheme involved transforming an existing concrete framed 16 storey tower block into a high calibre social care facility, both for the residents and surrounding community in the Charlestown area of Manchester.

The Scheme provided thirty, one bedroom flats and sixty two, two bedroomed flats, with a large extension to the tower block housing communal facilities.  The tower block has been re-clad and the entire South elevation has been fitted with solar panels to provide sustainable and green energy for the residents.

A ‘green’ roof of sedum was used on the ground floor extension to reduce the impact of integrating the extension with the surrounding landscape. The residents have also been provided with a ‘Sky Lounge’ at roof level which has a parapet this allowing uninterrupted view of the surrounding area.

Sutcliffe worked closely with the contractor and other members of the design team to explore all options to meet the Client’s requirements.

Overall the tower block scheme improved thermal and sound insulation and provided low energy lighting and water savings by using renewable technology